Austria ar putea fi aspru „pedepsită” pentru blocarea aderării României la Schengen. Câţi bani ar trebui să plătească despăgubiri
Austria este țara care s-a opus aderării României la spațiul Schengen, lucru care ar putea determina să fie asupru „pedepsită”. Rezoluția depusă de eurodeputatul Vlad Gheorghe urmează a fi votat în Parlamentul European în luna iunie.
Eurodeputatul Vlad Gheorghe din partea USR a decis depunerea unei rezoluții împotriva Austriei cu privire la votul negativ în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Oficialul speră să obțină compensații financiare pentru România în urma rezoluției care va fi votată în luna iunie a acestui an în cadrul Parlamentului European.
„Cei care țin românii în afara Schengen trebuie să plătească! În iunie vom avea vot în Parlamentul European pentru rezoluția ce susține cauza României și Bulgariei, discriminate clar de votul Austriei și Olandei în Consiliul JAI din decembrie 2022. Am insistat să avem această poziție oficială a Parlamentului European privind neprimirea țării noastre în Schengen, pentru că este intolerabil ca unele state membre să fie mai egale decât altele. Trebuie să existe o responsabilitate a exercitării drepturilor în cadrul UE, inclusiv decizia de a vota împotriva României și Bulgariei.
De aceea, am depus o serie de amendamente prin care solicităm inclusiv compensații financiare celor care ne țin nejustificat la poarta Europei. Am solicitat în cuprinsul acestor amendamente ca toate compensațiile financiare să fie calculate din iunie 2011, de când România a fost declarată pregătită conform criteriilor Schengen să adere la spațiul liber de circulație european”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.
Argumentele aduse de către eurodeputat constau în faptul că România are de pierdut enorm în urma acestui vot negativ primit, fiind printre singurele țări în care se mai stă la cozi în aeroporturi și controale vamale. Acest lucru, în afară de timpul românilor, îi mai costă și bani, iar aici vorbim de ordinul miliardelor de euro anual.
Cum ar putea fi Austria „pedepsită” pentru votul negativ împotriva României
Vlad Gheorghe a mai adăugat faptul că România întrunește toate criteriile de a fi integrată în spațiul Schengen încă din anul 2011. De asemenea, el a mai relatat că „nu ne așteptăm la guvernul PSD, PNL și UDMR să facă aceste calcule, că au dovedit că nu pot: în decembrie 2022 ministrul de Interne Bode zicea că pierdem 25 de miliarde de euro anual, iar ministrul Economiei Spătaru zicea că pierdem 10 miliarde de euro”.
Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen în data de 8 decemrbie 2022, atunci când a avut loc votul în cadrul Consiliului JAI. În urma rezoluției, eurodeputatul dorește să obțină pentru România o sumă cuprinsă între 10 și 25 de miliarde de euro.